Mevsimlik Tarım İşçilerinin Barınma Alanlarının Tasarımı
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Barınma Alanlarının Tasarımı ve Organizasyonuna Yönelik BİT (Bilgi İşlem Teknolojileri) Destekli Bir Model Önerisi Projesi
Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fen-Edebiyat fakültesinden akademisyenler ile yürütülen TÜBİTAK destekli proje kapsamında Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birlikte İlçemizdeki Mevsimlik Tarım İşçilerinin konakladığı METİP alanlarında incelemelerde bulundu.
Dünyanın her bölgesinde olumsuz etkileri görülmekte olan küresel iklim krizi tarımsal üretimide olumsuz yönde etkilemektedir. Elverişsiz çalışma koşulları bu alandaki işgücününde giderek azalmasına neden olmaktadır. Çok verimli topraklara sahip olan yurdumuzda artan küresel tehditlere rağmen sağlıklı gıdaya erişimin artabilmesi için tarımsal üretimin daha iyi şartlar altında ve organize bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu noktada, mevsimlik tarım işçilerinin fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılayabilecekleri yaşam alanlarına sahip olmaları için Bursa Uludağ Üniversitesi’nin farklı fakültelerine mensup akademisyenlerden oluşan araştırma ekibi ile TUBİTAK destekli bir araştırma projesi gerçekleşmektedir.
Yılın yaklaşık 7-8 ayı ikamet ettikleri yerlerden ayrılarak çalışacakları bölgelere göç eden mevsimlik tarım işçilerinin bir kısmı aileleri ile birlikte ikamet adreslerine uğramaksızın Türkiye’nin farklı bölgelerinde gezerek çalışmaya devam etmektedirler. Bu uzun göç süreci; barınma koşulları, yaşam koşulları, sağlık, gündelik hayat, sosyal ilişkiler, yerel ve geleneksel alışkanlıklar gibi bir çok yaşamsal problemide beraberinde getirmektedir.
Gerçekleştirilecek proje, konuyu bütüncül bir yaklaşımla ve katılımcı yöntemlerle ele alarak mevsimlik tarım işçilerinin barınma koşullarının ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
0 YORUM